Een producttype is een verzameling van producten. Dit producttype kun je bijvoorbeeld weer gebruiken om snel aan te geven welk type producten je in een specifieke flow wil laten zien (zie het artikel over het aanmaken van een default flow); je wil immers een andere flow voor sim-only, waar je geen producten in wil zien voor laadpalen, tijdschriften en verzerkingen. Als je een product aanmaakt, dan dien je namelijk altijd aan te geven van welk type dit is. Voor de default flow kun je zelf producttypen naar wens aanmaken, wat op twee manieren kan:

1.  via producten>producttypen. Klik vervolgens op 'toevoegen' en geef het nieuwe producttype een naam.
  2. Direct bij het aanmaken van een product. Als je een naam invult, dan heb je gelijk de mogelijkheid om een producttype toe te voegen.

In beide situaties kom je op onderstaand scherm terecht. De naam die je hier toekent zal je kunnen gebruiken bij het aanmaken van een product, maar ook om aan te geven welk type producten je in een default flow wil laten zien. Wat daarnaast te zien is, is het kopje 'Parent'. Dit gebruik je als je een optie wil kunnen definiëren, dat hoort bij een bepaald producttype. Hoe dit precies zit? Stel je wil een laadpalenflow aanmaken, waarbij de laadpaal altijd het product is waarmee je start. Als eerste maak je dus het producttype 'Laadpaal' aan. Je wil echter ook opties kunnen aanmaken voor een laadpaal, zoals 'installatie' en 'kabels'. Als je in onderstaande situatie het producttype 'Installatie' aanmaakt, dan kun je aangeven dat dit producttype hoort bij het producttype 'Laadpaal'; dit geef je aan bij de 'parent'. Als je vervolgens een product aanmaakt onder het producttype 'installatie', dan zal herkend worden dat dit een optie is. Je kunt dan onder andere binnen het product onder 'bereik':

1. Aangeven dat die optie alleen bij bepaalde 'hoofdproducten' van het type 'laadpaal' mag horen.

2. Producten niet combineerbaar zijn.