In Nederland kan een consument de btw op de aanschaf van een zonnepaneelinstallatie terugkrijgen. Als een consument de btw terug wil krijgen, zal er ook een forfait betaald moeten worden. Hieronder tref je een schema aan van de hoogte van de forfait voor niet-geïntegreerde zonnepanelen.

Meer informatie over de hoogte van de forfait kun je de volgende link van de belastingdienst raadplegen: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/btw/content/btw-terugvragen-voor-zonnepanelen-ik-ben-particulier


Door middel van de btw-forfait instelling kun je bepalen hoe de forfait op de offerte komt te staan. Je kunt deze instelling vinden via Instellingen > Flows > Kies een flow > Zonnepanelen > Prijsstelling > Btw-forfait. Daarin zijn twee opties mogelijk:


  • Meenemen in totalen
  • Toon alleen als disclaimer


Binnen Salesdock kun je de forfait direct verrekenen in de netto investering, of je kunt er dus voor kiezen om de forfait alleen te tonen. 


Voorbeeld

Stel een consument schaft een installatie van € 1.121 aan met een totaal opwekvermogen van 2.500 wattpiek, dan heeft de consument recht op de btw teruggave van € 121, maar zal ook een forfait van € 60 moeten betalen.


Kies je bij btw-forfait voor 'Meenemen in totalen', dan zal de netto investering € 1.060 euro zijn. Kies je voor 'Toon alleen als disclaimer', dan blijft de netto investering € 1.000, en tonen we in een losse disclaimer dat de forfait € 60 is.